Τα τελευταία χρόνια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, καθώς το διακύβευμα που απορρέει από την προϊούσα κλιματική κρίση είναι σπουδαίο και αφορά στην υγεία και την επιβίωση του συνόλου των ζώντων οργανισμών στον πλανήτη μας. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, από το 2019 έως και το 2023, έφερε προς συζήτηση και επίσπευσε τις εξελίξεις για μια σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων για τη χώρα μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε κρίσιμα θέματα, όπως της δημόσιας υγείας.
Ανέδειξε δε, καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η Επιτροπή προτεραιοποίησε και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τις πράσινες και βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, τη διαφύλαξη και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, τις νέες τεχνολογίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τη βιώσιμη ναυτιλία, την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των αποβλήτων και των ειδικότερων ροών, όπως του αγροτικού πλαστικού και των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, καθώς και με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.
Στον περιβαλλοντικό τομέα, η Κυβέρνηση έχει εφαρμόσει στην πράξη το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, για να μην μείνει κανείς πίσω. Η περιβαλλοντική προστασία, η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή επάρκεια έγιναν πράξη, ενώ επιτελέστηκαν με δίκαιους όρους, με την στήριξη προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος και του κλίματος, όσο και της ίδιας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Βελτιώθηκε το νομοθετικό και το θεσμικό πλαίσιο, ενώ στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία για τις ΑΠΕ. Δόθηκε, ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των αποβλήτων, την προώθηση της βιώσιμης ναυτιλίας και τα εναλλακτικά καύσιμα πλοίων, καθώς και στη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και των λιμνών.
Στην Ηλεία έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, όπως το ευρύ πρόγραμμα αναδασώσεων, δράσεις στις
περιοχές Natura, η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, αλλά και η χρηματοδότηση κρίσιμων προληπτικών δράσεων για την αντιπυρική προστασία των δασών μας, πχ. δράσεις καθαρισμού των δασικών οικοσυστημάτων και αποκατάστασης της βατότητας των δασικών δρόμων, καθώς και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών στο Δάσος Στροφυλιάς και το Δάσος Βαρθολομιού.
Έργο εθνικής σημασίας αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση του Φράγματος Πηνειού και της Λίμνης Καραμανλή για το οποίο ήδη έχει υπογραφεί η χρηματοδότηση της μελέτης, ενώ παράλληλα δρομολογούνται τα μεγάλα έργα υπογειοποίησης του αρδευτικού νερού στην Γαστούνη και τα Μυρτούντια, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Καϊάφα και η Λιμνοθάλασσα των Λεχαινών προστατεύεται με νέα έργα. Ήδη εδώ και μήνες λειτουργεί κανονικά πλέον το εργοστάσιο διαχείρισης αστικών αποβλήτων για την Ηλεία, ενώ νέες μονάδες για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, δρομολογούνται.
Σχεδιάζονται, τέλος, ουσιαστικές δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν τόσο το αγροτικό όσο και το δασικό κεφάλαιο της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές του 2021. Δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεκτικού και σημαντικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής που συντάχθηκε από τη Κυβέρνηση με προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας 1.834.399.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών των δράσεων ξεχωρίζουν η απορρύπανση των επιβαρυμένων υδάτινων πόρων, οι δράσεις προστασίας των περιοχών Natura, δράσεις για την περιοχή του δέλτα και των εκβολών του Αλφειού, καθώς και η ολοκλήρωση και βελτίωση των βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης οικισμών της Ηλείας.