Δ. Αυγερινοπούλου: Η ιστορική διάσταση της επιστολικής ψήφου

Δ. Αυγερινοπούλου: Η ιστορική διάσταση της επιστολικής ψήφου

Με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί μία ακόμα προεκλογική της δέσμευση και προχωρά σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση, ιστορικής και εθνικής σημασίας.
Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό, καθώς καταργούνται όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό, σε συνέχεια της άρσης όλων των νομικών περιορισμών τον περασμένο Ιούλιο με τον ν. 5044/2023. Με την ψήφιση αυτού του νόμου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν με πρόσθετες μετακινήσεις και έξοδα.

Εκτός όμως από τους Έλληνες του εξωτερικού, η επιστολική ψήφος αποτελεί ένα σημαντικό μέσο διευκόλυνσης των ψηφοφόρων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών.
Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου συνοδεύεται από αυξημένες δικλίδες ασφαλείας, όπως η διπλή επαλήθευση του κινητού τηλεφώνου και του email του εκλογέα με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP), με την παραλαβή φακέλου μόνο από τον εκλογέα ή ρητά εξουσιοδοτημένο από τον ίδιο άτομο και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και διαφάνειας στα ειδικά εκλογικά τμήματα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου.

Αυτό που δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πως η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική ατζέντα. Δεν είναι μέτρο δεξιό ή αριστερό ή κεντρώο, αλλά ένα μέτρο που συμβάλλει στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές και μειώνει την αποχή.
Μόνο όποιος φοβάται ή ανησυχεί από τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, έχει λόγους να αντιτίθεται στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το Σύνταγμα, καθώς τηρεί στο έπακρο τις βασικές συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, της καθολικότητας και της μυστικότητας της ψήφου.

Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται ήδη διεθνώς, καθώς έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 21 κράτη της Ευρώπης με ή χωρίς περιορισμούς, ενώ στις αμερικανικές εκλογές του 2020 προτιμήθηκε ως μέσο άσκησης εκλογικού δικαιώματος από 63 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στη μείωση της διασποράς της πανδημίας και επιτυγχάνοντας το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τη χρησιμοποιούν και οι πενήντα πολιτείες των, ενώ μάλιστα σε πέντε εκ αυτών (Όρεγκον, Χαβάη, Κολοράντο, Γιούτα και Ουάσινγκτον) έχει καθιερωθεί ως ο αποκλειστικός τρόπος διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων. Η καθιέρωση της επιστολικής ψηφοφορίας έχει προταθεί και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του την 3η Μαΐου 2022.

Πενήντα χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σε εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε μια ιστορική μεταρρύθμιση, η οποία δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, βαθαίνει την έννοια της Δημοκρατίας, μειώνει την αποχή και αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των πολιτών για την έννοια της Πολιτικής.

Σύντομα θα έρθει και η ώρα για την καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές, αρκεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα απέναντι στους Έλληνες του Απόδημου Ελληνισμού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” στις 20/01/24

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.