Δ. Αυγερινοπούλου: Η σημασία και οι στόχοι της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς

Δ. Αυγερινοπούλου: Η σημασία και οι στόχοι της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς

Η Ελλάδα έχει φέτος την ξεχωριστή τιμή να φιλοξενεί την 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Conference), μια πρωτοβουλία την οποία εμπνεύστηκε το 2014 ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε και σήμερα Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με στόχο να ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία των ωκεανών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την υπεραλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση.

Η 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 16 και 17 Απριλίου, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής Νέων Ηγετών, η οποία θα ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα και η οποία σηματοδοτεί τη δέσμευση για συμμετοχή και ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την αναβάθμιση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και τις βιώσιμες πρακτικές.
Στόχος της Διάσκεψης είναι να αναδείξει τους κινδύνους που απορρέουν από πρακτικές όπως η απόρριψη θαλάσσιων απορριμμάτων και η άναρχη και λαθραία αλιεία, και τον κομβικό ρόλο των ωκεανών στην επισιτιστική ασφάλεια, στην περιβαλλοντική ισορροπία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι ωκεανοί αποτελούν ουσιαστικά τους «πνεύμονες» της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη, καθώς απορροφούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα και παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε.
Λειτουργούν ως ενδιαιτήματα για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, έχουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας και στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία, καθώς «φιλοξενούν» ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, από τον τουρισμό και την αλιεία έως τη ναυτιλία και τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ωστόσο, οι ωκεανοί ανήκουν στα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα, για αυτό και είναι αναγκαία η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις ορισμένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και θα διαφυλάττουν την οικολογική ισορροπία. Η σύνδεση κλίματος και ωκεανών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και την αναγνωρίζει πλέον στις διασκέψεις του και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η Ελλάδα, ως κράτος με εκτεταμένη ακτογραμμή, εκατοντάδες νησιά και ως έθνος με ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση, αναγνωρίζει την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες και έχει ήδη λάβει τολμηρά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του φιλόδοξου εγχειρήματος της απανθρακοποίησης για τα μικρά νησιά.
Με τη φιλοξενία της 9 ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια Γαλάζια Οικονομία, όπου θα αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας ως έμπρακτης αντιμετώπισης βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η μη βιώσιμη αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση κυρίως από πλαστικά και οι μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Επιδίωξη του 9th Our Conference είναι να συγκεντρώσει κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, ερευνητικά ιδρύματα και τοπικές αρχές και κοινότητες, την παγκόσμια νεολαία, ώστε όλοι να συνθέσουν έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τον εντοπισμό λύσεων και τη δέσμευση σε συγκεκριμένες δράσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ωκεανών και των πόρων τους. Η παράλληλη διεξαγωγή της Youth Leadership Summit (Σύνοδος Koρυφής Νέων Ηγετών) έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, διότι επενδύει στην ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για λύσεις που καθοδηγούνται από τη νεολαία.
Η Σύνοδος Κορυφής θα αντιμετωπίσει τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες στον τομέα των ωκεανών μέσω ολοκληρωμένων στόχων που επικεντρώνονται στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, την απασχολησιμότητα και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία για τη διαμόρφωση μιας ενημερωμένης, εξειδικευμένης και παθιασμένης γενιάς αφοσιωμένης στον ωκεανό. Με τη συμμετοχή νέων φωνών, η Διάσκεψη στοχεύει να αξιοποιήσει φρέσκες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες, για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Η 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς είναι η έμπρακτη δέσμευσή μας ότι θα διασφαλίσουμε τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών και θα οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 18 Φεβρουαρίου 2024

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.