Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Η Ηλεία μας, ένας πανέμορφος τόπος που αξίζει να προστατεύσουμε
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου
-Τα αποτελέσματα των διεθνών ερευνών τονίζουν όλο και πιο εμφατικά στην επείγουσα ανάγκη για δυναμική προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη πολιτικών προσαρμογής και βιωσιμότητας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανείς στην χώρα μας αλλά και την Ηλεία. Έχετε εξειδικευμένες σπουδές σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και διατελείτε επί μακρόν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει ώστε ο νομός μας να ακολουθήσει μια πιο βιώσιμη οδό;
Είναι σαφές ότι οι πρωτοβουλίες που απορρέουν από τις εργασίες της Επιτροπής αλλά και η προσωπική μου κοινοβουλευτική και επιστημονική δράση, επικεντρώνονται στην πρόληψη και αντιμετωπίσεων των προκλήσεων που αναδείχθηκαν προϊούσης της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, πολιτική μου προτεραιότητα αποτέλεσε το εθνικού επιπέδου, οραματικό έργο του εκσυγχρονισμού του Φράγματος Πηνειού και της Λίμνης Καραμανλή, το οποίο πλέον προχωρά. Ήταν μια προσωπική μου στόχευση, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τις ανάγκες των αγροτών.
Παράλληλα, συνέβαλα στην υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος στον ποταμό Αλφειό με σκοπό την πρόγνωση την πλημμυρικών φαινομένων, που υλοποιείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου, με σκοπό την προστασία του Δέλτα του ποταμού Αλφειού και την αξιοποίησή του. Ταυτόχρονα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής καθώς και με συνεχείς θεσμικές συναντήσεις, υποστήριξα την οριστική λύση του χρόνιου περιβαλλοντικού προβλήματος του των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Ποτόκι του δήμου Πύργου. Πλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, χρηματοδοτεί την διαχείρισή και απομάκρυνσή τους.
Διαχρονικό μου στόχο, άλλωστε, αποτελεί η προστασία των πληγωμένων οικοσυστημάτων μας, λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του διεθνούς υγροβιοτόπου, της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου για την απορρύπανση του οποίου ήδη ετοιμάζεται μελέτη, τους καταρράκτες και το φαράγγι της Νέδας, τους καταρράκτες της Νεμούτας, τις αλυκές των Λεχαινών, τη λίμνη του Καϊάφα, τα δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης, τη λίμνη Μουριάς και τον επαναπλημμυρισμό της, την ακτογραμμή της Ηλείας και τα εδάφη της που διαβρώνονται. Μάλιστα, η πολιτική για την διαύρωση των ακτών στην χώρα μας, δημιουργήθηκε από αυτές τις Επιτροπές. Επίσης, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, έχω αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών τόσο για την ευαισθητοποίηση όσο και την ενίσχυση των Δήμων ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την ανακύκλωση. Η προστασία της βιοποικιλότητας, χερσαίας και θαλάσσιας, είναι πρωτεύουσας σημασίας. Όπως καταλαβαίνετε, στην Ηλεία γίνεται μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του φυσικού περιβάλλοντος και ολα τα παραπάνω, συνδέονται άμεσα με τον εξειδικευμένο ρόλο της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
-Μιλάμε όλο και πιο συχνά για της επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και γνωρίζουμε την προσπάθειά σας σε διεθνές επίπεδο. Με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει;
Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα και την Ηλεία είναι αυτονόητη. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι στέκονται δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα.
Ωστόσο, μιλώντας για έναν δυναμικό κλάδο, με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να είναι σε εξέλιξη, είναι αναγκαίες περεταίρω μέριμνες με σκοπό την επίλυση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα. Ζητήματα, όπως η μείωση της παραγωγής λόγω των ακριών καιρικών φαινομένων ταυτόχρονα με την λειψυδρία και οι χαμηλές τιμές βασικών προϊόντων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου, στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την οποία υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου, βρίσκομαι σε διαρκή διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, προτείνοντας στα αρμόδια Υπουργεία λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων. Στην πρόσφατη μάλιστα συνάντησή μου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, έθεσα τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, αυτά που αφορούν στα βασικά προϊόντα της Ηλείας, την ελιά, την σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, την τομάτα, το σύνολο των παραγόμενων, προωθώντας διαρκώς τα αιτήματα των παραγωγών μας, αναζητώντας τα βέλτιστα εργαλεία για την στήριξή τους. Αυτές οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν αφορούν μόνο την Ηλεία και την Ελλάδα. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να ληφθεί ειδική μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την σύστασης Ταμείου Αλληλοβοηθείας, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι αγρότες που πλήττονται από την κλιματική κρίση και την δημιουργία ενός πιο ασφαλούς συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την ευαλωτότητα των ευρωμεσογειακών χωρών σε θέματα κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, δεν αρκεί μονό η εξασφάλιση δίκαιων αποζημιώσεων μετά από κάθε καταστροφή. Είναι πιο απαιτητό από ποτέ να λειτουργήσουμε υπέρ των μέτρων πρόληψης, μέσα από έναν σχεδιασμό που να εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δικές μου πρωτοβουλίες για την πρόληψη των πλημμυρών, την λειψυδρία, τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς, την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιμνών, εντός του πλαισίου της διεθνούς κατεύθυνσης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
-Ως απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών, συντονίσατε με μεγάλη επιτυχία το «Our Ocean Conference 2024» που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα, διάσκεψη με σημαντικά συμπεράσματα και παγκόσμιες δεσμεύσεις για την Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Ο παγκόσμιος αυτός διάλογος και η παγκόσμια δράση σας, σχετίζεται και με την Ηλεία και με ποιο τρόπο;
Η σημαντική αυτή συνδιάσκεψη, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτέλεσε μια σημαντική, διπλωματική επιτυχία για την χώρα μας. Ως Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού, συνεχίζω της επαφές σε διεθνές επίπεδο, προβάλλοντας την ηγεσία της Ελλάδας στον χώρο της ναυτιλίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την τήρηση των δεσμεύσεων ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για την φετινή διάσκεψη που θα φιλοξενηθεί στην Κορέα. Το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν στο «Our Ocean Conference 2024», οι πολιτικές που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των χωρών που συμμετείχαν, έχουν πεδίο ενδιαφέροντος και για τον τόπο μας, την Ηλεία.
Η Ηλεία είναι μια παράκτια κατά κύριο λόγο περιοχή, είναι ο νομός με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ελλάδα και η τοπική οικονομία συνδέεται κυρίως με την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Μπλε Οικονομία (blue economy). Ο βιώσιμος παράκτιος τουρισμός, η ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης και των λιμενικών εγκαταστάσεων, τα αλιευτικά καταφύγια σε Σκαφιδιά και Παλούκι, η ανάπτυξη μαρινών για χρήση όλο τον χρόνο, αλλά και στήριξη του εισοδήματος των αλιέων που πλήττονται από την κλιματική κρίση καθώς διαταράσσει τα αλιευτικά αποθέματα, και την υπεραλίευση, φαινόμενα όπως η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και η θωράκιση των παράκτιων περιοχών, αλλά και η βιώσιμη αλιεία που αφορούν στην περιοχή μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας μας, συνδέεται με την θάλασσα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, δε, το γεγονός ότι στην διάρκεια της έγινε η ανακήρυξη των δύο νέων εκτεταμένων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου αγγίζει τις ακτές της Ηλείας, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις θάλασσές μας, στους πληθυσμούς της ποσειδωνίας που υπάρχουν στην περιοχή μας. Κυρίως όμως, η Ηλεία θα αποτελέσει έναν μοναδικό πόλο ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού, με το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται να είναι σημαντικό, καθώς θα συνδυάζονται εμπειρίες που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων, όπως αυτές της Αρχαιας Φειάς, στον Άγιο Ανδρέα Κατακόλου. Μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προωθούμε μια συνδυασμένη προσέγγιση των καταδυτικών πάρκων. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδας και η Ηλεία μας είναι φύση και πολιτισμός, αυτή είναι η μεγάλη κληρονομία μας.
-Και μια τελευταία ερώτηση. Έχετε διαγράψει ως τώρα μια λαμπρή διεθνή καριέρα σε περιβαλλοντικά ζητήματα και αν και η θέση σας θα μπορούσε να ήταν άνετα στην Ευρώπη, εσείς επιλέγετε να εκπροσωπείτε την Ηλεία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τι σας κάνει να έχετε επιλέξει αυτόν τον δρόμο;
Είναι γεγονός, κα. Παπαδοπούλου, ότι πολλές φορές έχω δεχτεί προτάσεις που είχαν ως προϋπόθεση να ζήσω μακριά από αυτόν τον τόπο. Την μη αποδοχή της πρότασης που μου είχε γίνει από την Νέα Δημοκρατία, ενώ ακόμη ζούσα και εργαζόμουν στην Αμερική, να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών του 2009, ακολούθησε η θετική μου απάντηση να είμαι υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας, στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους. Αυτή μου η απόφαση εξέφρασε την πραγματική μου βούληση, να επιστρέψω στην Ελλάδα. Την μη αποδοχή της πρότασης που μου έγινε το 2012, να είμαι υποψήφια Βουλευτής Αθηνών, ακολούθησε η θετική μου απάντηση να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου, στην Ηλεία. Αυτή μου η απόφαση εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει να διάθεσή μου να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, στον τόπο που μεγάλωσα, προσφέροντας μέσα από την επαγγελματική μου κατάρτιση. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι τότε ο τόπος μας βίωσε τις πυρκαγιές του 2007, άρα υπήρχε πολύ σοβαρός να επιστρέψω στον νομό μου και να βοηθήσω, κάτι που κάνω μέχρι σήμερα, καθώς η Ηλεία έχει μεγάλη ευαλωτότητα, όπως περιγράψαμε.
Η Ηλεία πάντα μου έδινε δύναμη, ακόμη και όταν ζούσα στο εξωτερικό, πάντα η σκέψη μου ήταν εδώ. Πάντα ανέτρεχα σε εικόνες του τόπου μου. Έχω επιλέξει, λοιπόν, αυτή τη συναισθηματική ασφάλεια, αν μπορώ να το πω έτσι. Ότι ναι μεν ζω στην Αθήνα λόγω των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων, αλλά εργάζομαι για τον τόπο μου, για την Ηλεία και τους ανθρώπους της. Δεν τις αποδέχθηκα αυτές τις προτάσεις, γιατί αν το είχα κάνει, ένα κομμάτι της ψυχής μου θα ήταν κενό. Επέλεξα να είμαι κοντά σε αυτούς που αγαπώ. Εξάλλου, αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ηλεία μας, τον παγκόσμιο αυτό τόπο, και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία να ασχολούμαι για την ανάπτυξή του και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του.
Και επειδή ταξιδεύω πάρα πολύ, πιστεύω απόλυτα ότι η Ηλεία είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πλανήτη μας, με απαράμιλλο φυσικό κάλος και τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο, που αξίζει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Είμαι υπερήφανη για τον νομό μας, η Ηλεία είναι η ταυτότητά μου.
Please follow and like us: