-Κάλεσμα ανάληψης δράσης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του διεθνούς φήμης θαλάσσιου βιολόγου και εξερευνητή, Enric Sala
Κάλεσμα να περπατήσουμε σε ένα μονοπάτι σοφίας, κατανόησης του υπέροχου φυσικού μας κόσμου, αλλά και ανάληψης δράσης για την προστασία του, απηύθυνε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μιλώντας για το βιβλίο του διεθνούς φήμης θαλάσσιου βιολόγου και εξερευνητή, Enric Sala, «Η φύση της Φύσης: Γιατί χρειαζόμαστε την άγρια φύση», στην διάρκεια της παρουσίασής του από το Public και οι εκδόσεις Ροπή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος. Όπως υπογράμμισε, η προστασία της φύσης δεν είναι απλώς ζήτημα ηθικής, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιβίωσή μας ενώ η αναγνώριση αυτής της αλήθειας είναι το πρώτο βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που μας καλεί να αναστοχαστούμε τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα με την άγρια ζωή, μια σχέση της οποίας ο επαναπροσδιορισμός κρίνεται πιο επιτακτικός όσο ποτέ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την τριπλή πλανητική κρίση, η οποία δημιουργείται λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, της κλιματικής κρίσης και της ρύπανσης τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. «Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι ότι όλα τα οικοσυστήματα είναι αλληλένδετα και επηρεάζει το ένα το άλλο, όσο μακριά και να βρίσκονται. Και εμείς οι άνθρωποι αποτελούμε τμήμα αυτών των οικοσυστημάτων. Ο άνθρωπος επηρεάζει αλλά και εξαρτάται στενά από τη φύση και αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και την υγεία στον πλανήτη, πρέπει πρώτα από όλα να διαφυλάξουμε τον ίδιο τον πλανήτη. Ο δε πολιτικός κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί στα περιβαλλοντικά κελεύσματα, τους στόχους και τις παγκόσμιες νομικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς αυτές περικλείουν την συλλογική παγκόσμια γνώση επί αυτών των θεμάτων», υπογράμμισε.
Μιλώντας για την προστασία της βιοποικιλότητας, που είναι αντικείμενο του βιβλίου και των αδρών περιγραφών του Enric Sala, τόνισε ότι έχουμε βαθιά υποχρέωση να ανταποκριθούμε στον Στόχο 30Χ30 του Πρωτοκόλλου του Kunming – Montreal που υιοθετήθηκε εντός του Παγκοσμίου Πλαισίου για την Βιοποικιλότητα και θα πρέπει να στοχεύσουμε έτι περαιτέρω στην προστασία και διαφύλαξη του 50% της βιόσφαιρας για την απρόσκοπτη λειτουργία των οικοσυστημάτων, αθίκτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αν θέλουμε η ανάπτυξή μας να είναι βιώσιμη και για τις μέλλουσες γενεές.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην φιλία που την συνδέει με τον συγγραφέα και την παράλληλη δράση τους για την προστασίας των ωκεανών, όπως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας για την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που συντόνισε η Δρ. Αυγερινοπούλου, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο τονίζει ότι όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα είναι συνδεδεμένα μέσω ενός ιστού ζωής. «Μέσα από αυτό το ταξίδι, ανακαλύπτουμε την ενότητα που διέπει τα πάντα, την αρμονία που συνδέει κάθε μορφή ζωής. Το ανθρώπινο σώμα είναι μέρος των οικοσυστημάτων. Αυτή η αλληλεξάρτηση απαιτεί από τον άνθρωπο να σεβαστεί τη φύση ως ένα ζωντανό, σύνθετο σύστημα. Παράλληλα, επισημαίνεται η σημασία της ισορροπίας στον φυσικό κόσμο, δείχνοντας πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες συχνά διαταράσσουν αυτήν την αρμονία. Η ζωή μας όπως την ξέρουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα διεργασιών από τη φύση εκατομμυρίων χρόνων – όπως λέει ο Enric, ένα θαύμα από μόνο τους είναι η ύπαρξη ζωής πάνω στη Γη – ένα ακόμα μεγαλύτερο θαύμα είναι το τι μπορεί να κάνει αυτή η ζωή στη γη… Η προστασία της φύσης δεν είναι απλώς ζήτημα ηθικής. είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιβίωσή μας. Η αναγνώριση αυτής της αλήθειας είναι το πρώτο βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον», ανέφερε.
Για το βιβλίο που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας στους αναγνώστες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τις πιο συναρπαστικές πτυχές της φύσης και των δράσεων διατήρησής της, μίλησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής «Φύση 2000», Παναγιώτης Παφίλης και οι επιμελητές/μεταφραστές του βιβλίου, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Γιώργος Κόκκορης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Ιωάννα Σουφλέρη, Βιολόγος – Αρχισυντάκτις, Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ.