Στη δυναμική της Ινδίας, τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας και χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και τις επιστημονικές, ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές συνέργειες μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας αναφέρθηκε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, Ν.Δ., Young Global Leader του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και ειδική σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και «πράσινων» και «υπεύθυνων» χρηματοδοτήσεων, κατά τη παρέμβασή της στο Αναπτυξιακό Φόρουμ Horasis της Ινδίας.
Το Αναπτυξιακό Φόρουμ Horizon πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2020 με στόχο τη μελέτη των επόμενων βημάτων στην μετά COVID-19 και την μετάβαση της Ινδίας σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακος με ευρεία συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, όπως οι κ.κ. Anuradha Agarwal, Ιδρύτρια της εταιρίας Think North Consulting, Sumeet Anand, Ιδρυτής της IndSight Growth Partners, Arjun Mallik, Διευθύνων Σύμβουλος Ανατολικής Αφρικής της Prudential Africa, Adrian Mutton, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Sannam S4, με Πρόεδρο τον κ. Pieter Perrett, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Βορειοδυτικής Ελβετίας.
Η «συλλογική εμπειρία» που απέκτησε η παγκόσμια κοινότητα, λόγω της πανδημίας και δη των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ελήφθησαν εκτενώς σε σημαντικό αριθμό χωρών, έδειξε ότι ίσως αλλάξουμε το τρόπο ζωής μας στο μέλλον. Η «νέα κανονικότητα» αναπτύσσεται κάτω από μια νέα πυραμίδα κοινωνικών αξιών, όπου αφενός η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσουν ίσες προτεραιότητες, όπως επισήμανε η Δρ. Αυγερινοπούλου. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Συζητήθηκε ότι είναι σημαντικό η Ινδία να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια για την διερεύνηση των περιβαλλοντικών διαστάσεων του COVID-19, ενώ είναι μια χώρα με μεγάλη δυναμική και τεχνογνωσία στις τηλεπικοινωνίες και θα πρέπει να επεκταθεί και στην διενέργεια διαδικτυακών περιβαλλοντικών μαθημάτων προσαρμοζόμενη στην επόμενη ημέρα.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι προοπτικές συνεργασίας στην:
• Τεχνητή Νοημοσύνη / Τεχνολογίες της πληροφορίες και της επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Η Ινδία πρωτοστατεί και έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα οι δύο ινδικές νεοσύστατες εταιρείες κατατάχθηκαν στη λίστα των «Πρωτοπόρων Τεχνολογίας του 2020» του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.
Η Ινδία προωθεί ενεργά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της χρηματοδότησης και της διενέργειας πιλοτικών έργων τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής με στόχο να καταστήσει τη γεωργία ευκολότερη, ακριβέστερη, πιο κερδοφόρα και πιο παραγωγική για τον αγρότη. Η αγροτική βιομηχανία είναι απαραίτητη ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και αντιμετώπισης του υποσιτισμού που βιώνει ένας σημαντικός αριθμός του ινδικού πληθυσμού.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχει εφαρμόσει η Ινδία την τεχνητή νοημοσύνη είναι η υγειονομική περίθαλψη, όπου η καινοτόμος και βιώσιμη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Η υγειονομική περίθαλψη και τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά τμήματα της οικονομίας που πρέπει να αναπτύξει η Ινδία προς όφελος όχι μόνο του ινδικού λαού, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική και στην διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία γίνεται όλο και πιο σημαντική στον ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο.
Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που υιοθέτησαν τα περισσότερα κράτη ανάδειξαν ότι οι επιχειρήσεις, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση εξαρτώνται άμεσα από ψηφιακά μέσα. Οι Ινδοί επιστήμονες δύναται να συμβάλλουν στην ταχεία ψηφιοποίηση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, κάτι που φαίνεται να είναι σταδιακά ολοένα και πιο απαραίτητο στην μετά COVID-19 εποχή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν επαρκείς ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες τους, ενώ συγκεκριμένα τμήματα της κυβέρνησης, όπως τα Υπουργεία Παιδείας, θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω εξ αποστάσεως μαθήματα. Σαφώς, τέτοιου είδους τεχνολογίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους, ώστε να ωφεληθούν και οι αγροτικές περιοχές. Οι επιχειρήσεις τείνουν επίσης να χρησιμοποιούν περαιτέρω την τηλεργασία. Η Ινδία είναι ηγέτης στην περιοχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών σε πολυεθνικές, όπως μέσω τηλεφωνικών κέντρων, και η Ινδία θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες.
• Ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής (production line).
Η υγειονομική κρίση ανάδειξε τη δυνατότητα της Ινδίας να προσφέρει υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και να παρασκευάζει φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι, δε, κάτι που πρέπει να προεκτείνει, προκειμένου η Ινδία να είναι προετοιμασμένη για επαρκή κάλυψη υγειονομικού υλικού υπό το φως μιας άλλης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, καθώς και να παρέχει επαρκή κάλυψη υγειονομικού υλικού και σε άλλες χώρες.
• Καινοτομία υψηλής τεχνολογίας
Καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν από Ινδούς ερευνητές στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, αλλά και της ενέργειας, πχ. συνεργάζομαι στενά με νέους καινοτόμους επιχειρηματίες σε θέματα απορρύπανσης των υδάτων (water depollution).
Η καινοτομία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και άλλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ετοιμότητα ενόψει φυσικών καταστροφών. Η Ινδία, για παράδειγμα, έχει ήδη προχωρήσει σε τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων χαμηλού κόστους. Η Ελλάδα αναπτύσσει επί του παρόντος πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Επομένως, υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις μπαταρίες. Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, λόγω της πανδημίας, δεν θα πρέπει να εμποδίζει ή να αναβάλλει μια τέτοια μετάβαση.
Είναι σημαντικό η Ινδία καινοτομήσει και στους τομείς των έξυπνων πόλεων, των βιώσιμων μεταφορών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι σημαντικό να από-ρυπανθεί το περιβάλλον, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αλλά και να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες στις πόλεις που θα επιτρέπουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη, ακόμη και αν η Ινδία είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη.
Πέρσι, η Ινδία προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών ως τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη διεθνή έκθεση εμπορικής καινοτομίας, ανοίγοντας νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Τώρα, οι δύο χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν πέρσι, αλλά και τους θεσμικούς διαύλους επικοινωνίας, όπως το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, όπως επισημάνθηκε από τους μετέχοντες. Κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Φόρουμ παρουσιάστηκε, δε, ενδιαφέρον συνεργασίας με την Ελλάδα.